Mød: Hesede Hovedgård

Månedens virksomhedsportræt omhandler Hesede Hovedgård. Portrættet handler om, hvordan ægteparret Kit og Claus lige pludselig så sig selv sige ja til at flytte fra en lille lejlighed på Frederiksberg til Faxe og bo i et kæmpestort og historisk hus med utallige muligheder.

Men lad os begynde fra starten af fortællingen, for det er en ret sjov og underfundig historie om en drøm, en livsændring, og om hvordan et hus og to mennesker tilsammen bliver noget helt tredje, som ingen havde set komme, og som stadig er under udvikling.

Det er Kit Kjølhede og Claus Krüger, der bebor og driver Hesede Hovedgård sammen, men det er Kit, jeg denne dag taler med. Dels fordi Claus stadig har sit lønarbejde som IT-arkitekt i København, og dels fordi Kit var grunden til at drømmen om et andet arbejdsliv startede.

I mange år boede Kit og Claus på Frederiksberg. De sidste par år havde de kigget langt efter en lidt større lejlighed og et butikslokale, så Kit kunne få sig et atelier. Den korte historie om Kit er nemlig, at hun er uddannet cand.merc.int i udenrigshandel og har arbejdet for udenrigsministeriet og Danmarks Eksportråd i 15 år. Ja faktisk lige indtil hun fandt ud af, at hun hellere ville være kunstner. Siden 2005 har hun derfor primært arbejdet som kunstner i København og haft atelier med andre kunstnere. Kits kunst er udadvendt og kommunikerende, og derfor gik hun også med en ide om at få et butikslokale, som både kunne fungere som atelier og butik, hvor der kunne laves workshops og andre aktiviteter, der bragte Kit og eventuelle kunder og interesserede nærmere hinanden. Et vindue ud til verden.

Selvom Kit oprindelige kommer fra Jylland, havde hun nu boet så længe på Frederiksberg at bare tanken om at bo andre steder, var helt absurd for hende. Ikke engang Valby kunne gå an. Men efterhånden som Kit og Claus ledte og ledte efter en større lejlighed, blev det tydeligt, at det var sværere end som så. Midt i søgeprocessen, hvor de blev mere og mere frustrerede, sagde de en gang imellem til hinanden, i sjov, at for det, som en lejlighed på Frederiksberg koster, kunne man jo købe en mindre landsby i Odsherred. Men hvad skulle de dog der?

Tilfældighed eller skæbne?

Claus har en bror der bor i Dalby. Han blev på et tidspunkt slæbt over til Isabella Smiths lagersalg på Hesede Hovedgård, af sin kæreste – ligesom så mange mænd er blevet slæbt til lignende begivenheder landet over. Da han går og kigger sig omkring, siger han, at det da mere ligner et flyttesalg end et lagersalg, fordi der var prissedler på ting som komfuret og andet. Den dag var Isabella der tilfældigt, og kunne bekræfte at hun skulle flytte.

Og måske fordi de havde joket med at flytte til Odsherred, eller noget lignende, ringede han til Claus og spurgte hvorfor de ikke flyttede herned?

Kit var i Jylland på tidspunktet, da Claus ringede og nævnte muligheden for at flytte til Faxe. Kits svar var, at han måtte være blevet bindegal, og at det aldrig kom til at ske! Men da først ideen var blevet plantet, voksede den alligevel hos Kit. Og alle tankerne om sit eget sted og sit vindue ud mod verden begyndte pludselig at få en anden dimension.  Så efter et par dage erkendte Kit, at det vel ikke kunne skade at se stedet, men at de stadig ikke skulle bo der. De hev fat i godskontoret, da det er Gisselfeld Kloster der ejer Hesede Hovedgård. De fik meget hurtigt godsforvalteren i røret – og han var var meget interesserede i at høre, hvor de overhovedet vidste fra at huset var ledigt, da det ikke officielt var til leje nogen steder. Men de fik dog at vide, at de kunne sende en mail og fortælle hvad de ville bruge stedet til, og de gjorde de. Kit sendte alle de tanker hun havde haft de seneste par år, om atelier, butik, vindue ud til verden, og ikke mindst en kæmpe ukendt faktor, da de slet ikke vidste, hvilket sted Hesede Hovedgård egentlig var.

Næste morgen skrev godsforvalteren tilbage, at han syntes de skulle komme ned og se stedet. På et langt senere tidspunkt sagde selv samme godsforvalter, at Kit og Claus faktisk var den brik der manglede i deres puslespil, og at det brev de hastigt havde fået sendt af sted, havde gjort hele forskellen for at de kom i betragtning som lejere.

Gisselfeld Kloster er nemlig også i en proces med at udvide og udvikle destination Gisselfeld, og Hesede Hovedgård er en af perlerne i deres mange huse og områder.

På daværende tidspunkt hang Hesede Hovedgård en del med ørene, men Gisselfeld havde en intention om at få det til at skinne igen, og de ville også gerne have det åbnet for offentligheden.

Det var ikke på den måde kærlighed ved første blik. Selvom Claus’ bror havde forklaret lidt om stedet, var det noget helt andet en Kit havde forestillet sig. Derudover var det også slidt, der var ting over alt, og man skulle virkelig kunne se muligheder og ikke begrænsninger.

Selvom det hele gik hurtigt til at starte med, viste det sig dog, at det praktiske var en del mere omstændeligt. Det endte med, at der gik et helt år fra den første kontakt, til Kit og Claus skrev under på en kontrakt. Det var trods alt også et helt liv, med visioner og tanker, der skulle forenes med Gisselfelds planer. Derudover var det også en lang proces med forhandlinger. Parterne blev blandt andet enige om, at det smukke gamle hus skulle istandsættes og bringes til at skinne igen, og det tog næsten et år at sætte alle tre etager i stand, og Kit og Claus har derfor overtaget huset lidt i etaper.

Kit fortæller videre, at det var en tålmodighedskrævende periode, men egentlig endte med at være en god ting, da de fik en masse tid til at lave forretningsplaner og tænke over, hvad det egentlig var de ville med det fantastiske sted. Til sidst endte det hele med at gå op i en højere enhed, fordi det simpelthen var en mulighed, de ikke kunne sige nej til.

Hvordan flytter man fra 66 kvm til 669 kvm?

Der fulgte ingen møbler med, da Kit og Claus flyttede fra deres lejlighed på Frederiksberg på 66 kvm, til en Hesede Hovedgård på 669 kvm i Faxe i et hus fra 1827. Kit fortæller: ”Vi vidste jo godt, at vi havde for få møbler, men hvad vi ikke havde tænkt over var, at de møbler og lamper vi havde, ville krympe og se bitte små ud i det store hus.”

De endte med at flytte ind 4. december 2018, men huset var faktisk først færdigrenoveret på alle tre etager i maj 2019.

Kit og Claus er flyttet ind med kunst, vin og alt derimellem. Kunsten er Kits passion og vinen er Claus’, der er søn af en vinmand. De vil gerne lave fællesskaber, hvor kunst og vin og alt muligt andet mødes.

Det er et meget personligt projekt, hvor forretning, hverdag, liv og passioner smelter sammen, og hvor stedet er rammen om det hele. Hvis de havde fået valget, om de ville have et sted med eller uden otte gæsteværelser, havde de nok sagt uden – for hvor mange har en drøm om at åbne B&B, var det en tanke, de overhovedet ikke havde haft, før de pludselig stod med et stort hus med mange ekstra værelser. Men nu var der pludselig de otte værelser, og det fik dem til at tænke over hvordan de kan bruge det, og indtænke det i deres planer.

Kit fortæller: ”Vi har tre ben: Kunst og kreativitet, mad og vin, og møder og mennesker. De tre ben kan så krydses og blandes på kryds og tværs.” De vil gerne lave lukkede fællesskaber, såsom erhvervsmøder og private arrangementer, men også gerne åbne fællesskaber, hvor man kan møde nye mennesker.

Der er mange, der er trætte af upersonlige konferencecentre og golde mødelokaler. På Hesede Hovedgård møder du ikke et ligegyldigt personale. Her møder du skaberne, og får lov at være i et hjem med alt den personlighed, der følger med.

Overalt i huset kan man se Kits kunst, men derudover har de også skiftende udstillinger i det rum de kalder galleriet. Det er gået over stok og sten, der har været en masse omtale, og stor opbakning og ikke mindst meget positive tilmeldinger til Kit og Claus’ arrangementer.

Her, næsten et år inde i deres forløb, har det været spændende for dem at sammenligne deres virksomhedsplan med virkeligheden. Der er det blevet taget godt i mod alt det, som Kit og Claus tilbyder – noget, der ingen garanti var på.  Er der nogen der kommer og kigger på et galleri ude på landet? Er der nogen, der vil tilmelde sig en vinmiddag? Det skulle prøves af, og indtil videre er svaret heldigvis ja.

De troede egentlig ikke, at nogen ville opdage dem, her i den første sommer, men Bed & Breakfast-delen eksploderede, og de har haft rygende travlt. Tingene udviklede sig, og mange sommeraftenener har de siddet en hel flok rundt om middagsbordet og delt mad og vin. Som Kit siger: ”Det har helt klart været præget af devisen learning by doing, og det har været en stejl læringskurve. Men det er på med ja-hatten, og så får man det til at fungerer.”

Hvis nogen havde fortalt Kit for to år siden, at hun ville sidde her som lejer af Hesede Hovedgård, ville hun havde grinet af dem og sagt ”no way”. Nu ser livet en del anderledes ud. Planen er at dele året op i sommerhalvår og vinterhalvår. Sommerhalvåret skal der være galleri og bed & breakfast, og i vinterhalvåret skal der være arrangementer og større begivenheder, med mere planlagte overnatninger.

Lige nu skal de finde ud af hvad der fungerer, og hvad der ikke fungerer. De skal mærke efter, hvad de kan, og hvad huset kan, så det bedste af begge dele kommer frem. Der er masser af tage stilling til. Må man for eksempel have hunde med på værelser? (nej) Kan man holde sit bryllup på Hesede Hovedgård – og så videre?

Indtil videre har Kit sådan set slet ikke haft tid til at lave sin egen kunst. Hun har malet et enkelt skilt, men det er så meget pensel, som hun har haft i hånden. Men heldigvis synes hun også, at alt det andet er sjovt og ikke mindst meget alsidigt.