Mød: Det Gamle Apothek

Derfor skal dit næste arrangement afholdes på Det Gamle Apothek

Nu kan Faxe kommune føje endnu en attraktion til listen over steder, der skal besøges – nemlig Det Gamle Apothek, som nu ejes og drives af Tine Larsen og hendes mand Jens Larsen.

Men før vi når frem til hvem, hvad og hvilken slags virksomhed, der er tale om, er vi nødt til at kigge lidt i historiebøgerne. For det hedder ikke Det Gamle Apothek uden grund, og både bygningen, historien og den nye virksomhed er knudret ubønhørligt sammen. Så hold tungen lige i munden og læs et unikt portræt om gammel historie, tilfældigheder, hårdt arbejde og udnyttede potentialer.

Historien starter i 1856, da cand. Pharm. Oluf Mygdal indsendte en ansøgning til Det kgl. Sundhedskollegium om bevilling til at anlægge og drive et apothek. Den præcise beliggende af apotheket blev truffet ud fra ræsonnementet, at det skulle ligge mellem egnens to lægeboliger, som dengang lå på henholdsvis Bregentved Gods og Gisselfeld gods.

Så da cand. Pharm. Oluf Mygdal den 30. november 1856 fik Hans Majestæt Kongens bevilling til at oprette et nyt selvstændigt apothek på Søtorup Mark, gik han straks i gang, og i samarbejde med Gisselfeld kunne apotheket åbnes den 1. august 1859.

Skæbnen ville det dog sådan, at ”Søtorup Apothek” kun kom til at eksistere i 35 år, da det i 1894 flyttede til stationsbyen Haslev, hvor der i mellemtiden var blevet anlagt en jernbanestation i 1870, og som derfor var vokset til en stor og central by. Gisselfeld som ejede bygningerne og jorden, solgte det til en privat ejer, der derefter i 1920 solgte til Ulse Kommune, der valgte at indrette det til alderdomshjem for endelig at sælge det til Lyngby-Taarbæk Kommune i 1967, som indrettede det som lejrskole. Efter mange års brug, og derefter mange års stilstand, valgte ejerne – nu kaldet Faxe Kommune – til sidst at sætte bygningen til salg.

Og her når vi endelige frem til nutiden og dette portræts hovedpersoner. Tine Larsen og hendes mand Jens købte huset i 2017, og blev dermed de femte til at eje Det Gamle Apothek.

Navnet Det Gamle Apothek har sjovt nok hængt ved, selvom det kun var bygningens formål i 35 år, men hverken navnet Rønnede Kostskole, eller senere Lyngby-Taarbæk Kolonien, har slået rod, og alle på egnen kender stedet som Det Gamle Apothek.


At købe det store gamle, smukke hus var egentlig blot en indskydelse, og ikke hvad man ligefrem vil kalde hverken gennemtænkt eller planlagt. Det var faktisk mere et tilfælde af nysgerrighed. Da salgsskiltet blev sat ud ved vejen, måtte Tine og hendes mand lige ind og kigge. Og fordi det så spændende ud, gav de et bud, men var begge noget overraskede, da de endte med at få det.
Helt ud af det blå var det dog ikke, og det var heller ikke fordi de ikke vidste, hvad det skulle bruges til. Tine og hendes mand har nemlig drevet Kærskovgård Bed & Breakfast i mere end 10 år.

Så lad os lige kort gå tilbage og høre mere om, hvordan det i det hele taget kom i stand. Tine er oprindelig uddannet advokatsekretær, og har siddet på kontor i over 30 år, og på hjemmefronten har hun og hendes mand altid boet på en bondegård, hvor de har haft dyr og marker. I mange år havde de begge udejob, men var fritidsbønder, og havde derfor et cvr nr.
Men da de i 2010 stoppede med at have grise, stod de med et nyt spørgsmål. Hvad skal vi bruge alt den plads til? Skulle de blot rive stalden ned, eller skulle de gøre noget helt andet? Tine havde nemlig læst en artikel om bondegårdsferier, og tog hurtigt på et kursus hos Dansk Landbrugsturisme og hørte nærmere om, hvad i al verden det var for noget.

Så kom jeg hjem og sagde til Jens, det kan vi også det her!” Oprindeligt var tanken, at det kunne de sagtens gøre samtidig med at de havde fuldtidsjob ved siden af, for bondegårdsferier er jo netop bare i ferierne. Så de lavede fluks grisestalden om til seks lejligheder, og fik markedsført det gennem Faxe Turistforening og Dansk Landsbrugsturisme.
Så nu kom der børnefamilierne fra lørdag til lørdag i alle ferierne, og derudover begyndte de lokale virksomheder at booke lejlighederne til de af deres konsulenter, montører m.m. Det greb relativt hurtigt om sig, og med både udlejning i hverdagene og i alle ferierne, blev det også for meget. Så efter fem år stoppede de bondegårdsferierne, primært fordi de aldrig havde fri, og fordi der var rigelig med efterspørgsel på erhvervsturisme.

Så meget endda, at de lavede fire ekstra værelser med et fælleskøkken. I hverdagene blev det lejet ud til primært folk fra Jylland, der arbejder på Sjælland og i weekenden var det folk på tur, eller folk som havde været til fest, og ville bede om en enkelt overnatning. Sådan kørte deres virksomhed i nogle år, og langsomt fasede de deres almindelige job ud. Jens var oprindeligt selvstændig entreprenør, så han begyndte at tage færre og færre opgaver ind, og Tine gik hele tiden ned i timer på kontoret, og til sidst var hun der kun en dag om ugen, og så stoppede det også.

Man skal ikke lade sig narre, det at drive et Bed & Breakfast handler ikke kun om at skifte sengetøj og servere lidt røræg! Det er et fuldtidsjob med meget udvidede kontortider.


Nå, tilbage til Det Gamle Apothek. Da Tine og Jens overtog huset i december 2017, var det på mange måder en udvidelse af deres nuværende virksomhed Kærskovgård Bed & Breakfast. Men samtidig havde de en forståelse og en drøm om et andet perspektiv og et helt andet potentiale. ”Selve stedet åbner pludselig op for nogen andre muligheder, da rammerne er så smukke og herskabelige.”

Fordi bygningerne have stået tomme i godt 10 år, var de ret hærgede, og bar præg af at være offentligt ejet. Som det allerførste renoverede de ”stalden”, og satte 10 værelser i stand med tilhørende toiletter og et fælleskøkken. Det Gamle Apothek er ikke ment som et nyt Bed & Breakfast, her er der fælles køkkenfaciliteter, og man får ikke automatisk serveret morgenmad.

Selvom det egentlig var planen, at de skulle vente med at renoverer hovedhuset, kunne de ikke nære sig, hvilket resulterede i at hele hovedhuset nu er gennemrenoveret og bragt tilbage til fortidens pragt med høje paneler, flotte trægulve og stuk.
Derudover er der yderligere fire lejligheder i hovedhuset, som også er renoverede, tre af dem til to personer, og en enkelt familielejlighed. I hverdagene er de primært lejet ud til håndværkere og i weekenden turister. Pt. er alt er lejet ud – alle firetyve værelser på henholdsvis Kærskovgård Bed & Breakfast og Det Gamle Apothek.

Planerne med Det Gamle Apothek er dog langt fra kun udlejning af værelser. Bygningerne og faciliteterne har potentiale til meget mere, og det planlægger Tine og Jens heldigvis at udnytte til fulde. Hovedhuset rummer lokaler, hvor man kan afholde firmadage, arrangementer, konferencer, julefrokoster, fester, fødselsdage og bryllupper. Der kan sidde omkring 40-50 i den store stue, og 15-20 i den lille. De har også allerede lavet en aftale med Madsynergi, som vil levere mad og personale til diverse arrangementerne og fester.
Lokalerne kan som sagt lejes til alle mulige begivenheder, både dagsarrangementer og fester. Lejer man dem i en festlig henseende, lejer man også samtidig de fire flotte lejligheder i hovedhuset.

De er også blevet en del af Destination Gisselfeld, da Det Gamle Apothek fortæller noget om områdets historie, og historisk set også ligger på Gisselfelds grund.

Selvom de har været i branchen i mange år, fortæller Tine, at det alligevel har været et stort skift at gå fra kun at have én arbejdsplads, til pludselig at have to, og endda en der lige skulle renoveres fra top til tå. Skiftet har også betydet, at de har ansat en som hjælper med at gøre rent, og i sommerferien har hende og Jens simpelthen delt sig op, og været hvert deres sted.

De har før lejet alt sengetøj, men har faktisk lige besluttet at tage det hjem så nu driver de også et vaskeri hjemme på Kærskovgård, men de håber på, at det kan skabe en arbejdsplads, og så burde det hurtigt være tjent ind igen.

Udover en medarbejder i vaskeriet, der måske kunne hjælpe med at rede sengene efter de var færdige der, mangler de også en til at hjælpe til i haverne.

Sammenlagt betyder det, at den sidste periode har været præget af en del brandslukning og at nu, hvor renoveringen er færdig, skal fokus være på at skabe overblik, fordele arbejdsopgaver og ansætte de folk, der skal ansættes.

”Vi har aldrig fri, men da vi altid har haft dyr, så vi er vant til at der ikke er den store forskel på hverdag og weekend. Det er ikke et job med bestemte arbejdstider. Det er liv og arbejde i en stor dejlig pærevælling,” slutter Tine.

Hvis du er på udkig efter lokaler til enten firmadage, arrangementer, konferencer, julefrokoster, fester, fødselsdage, eller sågar et lille bryllup, så kan Det Gamle Apothek tilbyde alt dette i de flotteste herskabelige omgivelser med udsigt over Søtorup sø. Og overnatning er ikke et problem, for enten går du blot op ad trappen eller over gårdspladsen, og så er der hele 14 værelser parate.
Maden vil blive leveret og serveret af MadSynergi, og det eneste du skal gøre er, at tage kontakt og komme ud og se med egne øjne, hvorfor dit næste arrangement skal holdes på Det Gamle Apothek.