Mød: TecNordic

I denne måned skal I høre om virksomheden TecNordic, som tilbyder og producerer kundetilpassede industrielle løsninger indenfor både Automatisering, Montageudstyr, CleanRoom og Robotteknologi

”Vi har ingen standardvarer. Det for er det et spørgsmål om troværdighed og tillid, når man sælger produkter man hverken kan se eller afprøve. Denne tillid er noget man bygger op over lang tid, og det kræver et godt netværk at sælge, hvad vi gør. Kunderne ringer og siger: Vi har brug for en løsning – Kan I hjælpe! ” Carsten Hjemroth

TecNordic er ejet af Carsten Hjelmroth, som først tog hul på livet som selvstændig da han var 40 år. Vejen dertil kunne godt have set anderledes ud, men nogle gange har man brug for, at livet kaster én en skruebold, før man springer ud i noget nyt.

Hvordan blev du selvstændig?

”Grundlæggende har jeg egentlig altid været en entreprenørtype. Allerede inden jeg blev 18 år havde jeg tusind planer og ideer til, hvad jeg skulle. Jeg var også meget engageret i alt, hvad jeg lavede, og har dyrket eliteidræt som ung, med langrend, rulleski og triatlon.”

Men efter gymnasiet tog Carsten i militæret, og herefter besluttede han sig for at læse til ingeniør. Han har nemlig altid interesseret sig for teknik, men også den tværfaglighed, der er omkring teknik og økonomi. Han ville oprindeligt enten være atomfysiker eller ingeniør, og det ene var en smule mere tilgængeligt end det andet.

Så selvom ideerne var mange, og tanken om iværksætteri sad i baghovedet, var Carsten i mange år lønansat i forskellige virksomheder.

Da hans far en dag pludseligt døde, ændrede det hele sig. Den nye situation gjorde at Carsten ud af det blå, måtte træde til, for at afvikle farens handelsvirksomhed på bedst mulig vis. Derudover var han lige blevet skilt, og begge dele åbnede for nye muligheder for at leve livet anderledes end tidligere.

Carsten blev derfor enig med den virksomhed, som han var ansat i på det tidspunkt, at han kunne overtage agenturet på et aluminiums profilsystem som hedder MayTec, og det tog han med i sin egen virksomhed som startprodukt.
Selvom Carsten oprindeligt er produktionsingeniør, har han igennem sit arbejdsliv arbejdet meget med både strategi og forretningsudvikling – og han havde en god teoretisk baggrund. ”Alt hvad jeg foretager mig i virksomheden, er velovervejet og strategisk funderet.”

Selvom det måske var lidt pludselig han blev selvstændig, havde han egentlig haft ballasten, evnerne og, endnu vigtigere, lysten, i mange år. Så stille og roligt begyndte Carsten at bygge netværk op, lave løsninger og få flere og flere komplekse opgaver.

Han fandt sig derefter et sted på Sydsjælland og lejede sig ind i et kontor med tilhørende lager. Her kunne han sidde og tegne og konstruere. Her kunne han også hyre produktionsfolk til at bygge produkterne, hvis han ikke byggede dem selv. ”Tit har man brugt 200 timer foran computeren og så bygger man det på værkstedet på 8 timer, så er det næsten nemmest bare selv at gøre det.”

Carsten var en enmandsvirksomhed de første 3-4 år, og derefter måtte han acceptere, at hans ambitionsniveau ikke passede overens med hans arbejdstid. Der var brug for flere hænder til at løse alle opgaverne. Lige nu er de 5 i virksomheden plus det løse, som de hyrer ind når opgaverne er store nok.

”Det er sindssygt svært at finde nogen, som godt kan lide at tegne, konstruerer og være iderige, og som også har lyst til at være i produktionen og hjælpe med helt praktisk at løse opgaven. Nu har vi heldigvis fået en mand, der primært er på værkstedet, men alle hjælper til, og skal kunne håndtere flere opgaver.”

TecNordic’s kerneproduktet er som nævnt kundetilpassede industrielle løsninger indenfor både Automatisering, Montageudstyr, CleanRoom og Robotteknologi og meget mere. ”Vi har ingen standardvarer. Det er derfor et spørgsmål om troværdighed og tillid når man sælger produkter man hverken kan se eller afprøve. Det er noget man bygger op over lang tid, og det kræver et godt netværk at sælge, hvad vi gør. Kunder ringer og siger: Vi har brug for en løsning – og vi leverer.”

Erfaringerne rigere

Carsten er netop fyldt 50 år, og det giver altså en del erfaringer i løsninger. Både praktiske, teoretiske og håndværksmæssige erfaringer, og en hel del produktionsmæssig viden. Men Carsten er samtidig et stort ”legebarn”, og det gør de også hos TecNordic – leger altså. ”Vi bruger lang tid på at ”lege”. Det er blandt andet sådan, vi skaber udvikling.”

Hvor nogen ser udfordringer, ser Carsten muligheder, og han elsker en god nyopfunden løsning. Men den tilgang kan også godt skabe nogen udfordringer, når kundens forestilling ikke stemmer overens med de utallige muligheder, TecNordic kan levere.

Carsten har i sin tid tjent dyre lærepenge på den konto. Når man arbejder sammen med mennesker, som man ikke nødvendigvis kender rigtig godt, og sælger specialløsninger, så er man nødt til at være en dygtig konsulent, og kunne afkode, hvilke løsninger der vil virke bedst hos den enkelte virksomhed. Der skal rådgives, sælges og vejledes individuelt.

For et par år siden var Carsten faktisk ved at vælte, og han måtte trække hårdt i håndbremsen. Han var presset økonomisk, for når så store projekter pludselig går i vasken, så er der mange penge i klemme. Carsten er dog heldigvis stadig selvfinansierende, og har ikke engang en kassekredit, men på det tidspunkt var der også ansatte, der skulle have løn, og regninger der skulle betales.

Carsten har lært sindssygt meget af de oplevelser. Så når han starter et projekt op, og kan mærke den mindste snert af ”dårlig kemi”, eller at det er svært at forventningsafstemme, så siger han simpelthen nej tak. ”Det har jeg gjort et par gange og det har føltes vanvittigt godt.” For Carsten kan næsten alt lykkes, men det kræver, som han siger, tillid, troværdighed og samarbejde!  

Hvad gør TecNordic unik?

En af TecNordics forcer er, at de har så mange nye muligheder. Når man skal have løst en opgave, har TecNordic flere værktøjer i værktøjskassen at løse den med. ”Vi er opdaterede og har en innovativ tilgang til samtlige projekter. Kombinationen af at vi ikke kun er et udviklingshus, men at vi rent faktisk også producere tingene, gør, at vi har en unik føling med alt hvad vi laver. ’Plug and work’ er deres motto, fordi de fikser det hele, fra start til slut.

Carsten har gjort meget i at udviklet sin produktion, så det er muligt at ”lege” mere og afprøve mere. Han har blandt andet udvidet værkstedet med en stor fem-akset CNC pladefræser, som han tidligere har måtte købe sig adgang til ude i byen. Den investering betyder, at de nu kan producere endnu mere af det de selv har tegnet.  ”Man sidder og tegner og tegner, og når man så endelig er færdig med det, så skulle jeg før ud og ”brække armen” på en god underleverandør”. Det kan være både ressourcekrævende og planlægningstungt at skulle udlicitere hver gang. Så selvom alle sagde, at det var en dårlig ide, gjorde Carsten det. For hos Carsten skal man ikke gå ned på udstyr, og det at have kontrollen over så mange dele af processen som muligt, giver ham stor værdi og virksomheden mere legerum.

Som det seneste er TecNordic begyndt at udvikle mere og mere i 3D print. De har endda et innovationsrum, hvor alle deres 3D printere står og arbejder, og hvor de har bygget en robot testopstilling, hvor de kan afprøve software og ideer af på.  3D print fungerer kort fortalt ved, at et givent materiale kommer ned i 3D printeren, bliver smeltet, og bliver printet i meget tynde lag. Printerne giver nye uanede muligheder, samtidig med at det frigiver mandskab, da den kan printe af sig selv. Det begyndte de på for halvanden år siden, og lynhurtigt gik det op for Carsten, at det i den grad gav mening, og han har i dag seks 3D-Printer. De kan bla. Printe med kulfibre, kevlar og glasfibre forstærkninger og opnå samme styrke som aluminium.

”Det giver mulighed for at ”lege” og afprøve teorier meget nemmere, da der ikke er en produktion, der skal omstilles, men blot laves en ny tegning.”

I dag har TecNordic nogle gode kunder som bla.  Lego, Vestas, Coloplast, DSB, Telia og Thermo Fisher. De har for 3-4 år siden kastet sig ind i Renrums-miljøet, hvor De projektere, konstruere og bygger hele ISO Certificeret renrum, med alt fra special filtre, styring af ind- og udgangssluser overvågning og logning af data.  De har blandt andet en kunde i Pharma/Medico sektoren, men også electronic sektoren som stille store krav til renhed. Her har TecNordic netop leveret et renrum inde i et andet renrum, hvor der er bygget specielle arbejdspladser, transportbånd og maskiner. TecNordic bygger, monterer og gør det helt klar til brug.

Til DSB har de bygget en række kæmpe platform ind over dobbeltdækkertogene til servicering. Togene kører ind i remisen, og i stedet for at de skal stille stilladser op, og kun være to ad gangen, kan medarbejderne nu arbejde på en mere sikker og effektiv måde, og på hele togstammen på en gang.  Alle mål til denne opgave er taget med TecNordic’s 3D laserscanner. Scanningen er så trukket ind i 3D-tegneprogrammet, og bagefter er platformene konstrueret, så der er taget hensyn til alle de processer der skal ske fx ombytte hjulaksler eller skifte filter og batterier. Bagefter er det hele produceret på fabrikken, transporteret til København og samlet – alt sammen af TecNordic.

I modsætning til mange af de arbejdspladser, hvor Carsten før har været, så vidste han, at han ville gøre det meget struktureret og lave et systematisk konstruktionsgrundlag, der var bygget på ordentlige og gennemførte produkter. Gennemført og omhyggelighed er nøgleord i TecNordic. ”Alt hvad vi foretager os i det her værksted, er dokumenteret. Vi går ikke bare ud, og slår et eller andet sammen, og sender det ud. Vi har altid en tegning, og produktet er nummereret. Det skaber overblik, sporbarhed og ordentlighed, og mulighed for at kunne genskabe hvert enkelt produkt.”

Aluminiums Profil Systemet – MayTec – ”LEGO for store drenge og piger” er en anden ting, som Carsten gerne vil slå et slag for. Det er nemlig helt unikt, hvad man kan med dette system. Man starter MayCAD tegneprogrammet, som gratis kan downloades fra TecNordic’s hjemmeside og så konstruere kunden selv sin løsning. Programmet som er supernemt at tegne i beregner også straks prisen for de valgte materialer.  ”Det er er kæmpe konkurrencefordel, da brugere, der ikke er kunder endnu, kan sidde og tegne i det, og bagefter ringe til os, for at få det lavet. Vi vejleder herefter så kunden får den helt rigtige løsning.

Hvad er planen?

Han er ved at vokse ud af sine lokaler. Når både maskiner og medarbejderstaben vokser støt, er pladsen ved at blive trang. Carsten vil gerne have et par tusind kvadratmeter, og gerne etablere et lille cluster med andre innovationsvirksomheder, hvor man kan sparre med hinanden.  Dertil kunne han godt forestille sig ca. 15-20 mand, så det er muligt at udvide med hele elektronikdelen. Den næste medarbejder der skal ansættes, skal gerne være ingeniør med speciale i programmering og software, da et af Carstens fokusområder er automatisering.

Rejsen som selvstændig har været lærerig, og har indeholdt alt fra kundehåndtering, balancen mellem leg og business, og til at fokusere på visse potentialer og emner. Carsten er i hvert fald, hvad man ville kalde erfaringerne rigere, og hans virksomhed er i konstant udvikling af både kompetencer, værktøjer, maskiner og viden. ”Der kommer intet fornuftigt ud af at stresse rundt, men det er nemmere sagt end gjort. Der er brug for plads til at lege og have det sjovt”.