Mød: Svend Erik Larsen & Søn

”En af forcerne er, at vi har alle håndværkerne, bortset set fra de tekniske. Vi er et firma, der løser opgaven, og hvor troværdighed og ordentlighed står øverst på listen. Hos os er der ingen halve løsninger”.

Mød Svend Erik Larsen & Søn – en selvbevidst håndværksvirksomhed med 4-dages arbejdsuge

I denne måneds virksomhedsportræt har jeg talt med Carsten og Søren Larsen. Ingen af dem hedder Svend Erik Larsen som virksomheden gør, men det med ’& søn’ passer stadig.
Historien om Svend Erik Larsen & Søn er historien om en virksomhed og mennesker, der ved hvad de er gode til og som nu, gennem to generationer, har gjort netop det, og har haft stor succes med det.

Virksomheden blev grundlagt i 1965 af murermester Svend Erik Larsen. Hans søn Carsten er uddannet murer, kloakmester og byggetekniker, i den rækkefølge. Han overtog virksomheden efter sin far, Svend Erik Larsen i 1997. Han er udlært i virksomheden, men har dog haft en kort afstikker til et entreprenørfirma i nogle år – og så tilbage igen.

Ejerskiftet var så enkelt som det kunne være, og Carsten håber han kan gøre det på samme måde som hans far, når den tid kommer. Det var et clean cut; den dag Carsten overtog halvdelen af aktierne, stoppede Svend Erik. Vi holdt en reception for at fejre det om fredagen, og om mandagen da jeg kom på arbejde, havde han ryddet sit kontor, og så har jeg ikke set ham siden – på kontoret i hvert fald.

Søren Larsen er i modsætning til sin far og farfar uddannet tømrer, men er også udlært i virksomheden. Han var naturligvis ansat som fejedreng så snart han kunne holde på en kost, men også han har læst videre og er efterfølgende blevet uddannet som bygningskonstruktør. Efter den sidste uddannelse er han nu ansat som projektleder og arbejder på kontoret sammen med Carsten. Det gør den anden søn Rasmus for øvrigt også, men han arbejder som bogholder.

I Svend Eriks Larsens tid var de ca. femten mand i firmaet, i dag tæller omkring tyve ansatte, og der er både plads og planer om lidt flere. Der er dog rift om de gode medarbejdere selvom Carsten og Søren, hvis de selv skal sige det, og det skal de jo, synes at deres ansatte har det godt.

Virksomheden kan løse alle opgaver. Carsten udvidede virksomheden med en tømrerafdeling i 2004 fordi han gerne ville rumme endnu flere håndværk, og derfor har de i dag både murer, tømrer, anlægsstruktør, jord/beton-arbejdere og en kloakmester ansat. Dertil har de også en maler og en arbejdsmand, og de gør meget ud af altid at have mindst en lærling per fag.

Carsten og Søren er begge projektledere og bruger det meste af deres tid på kontoret med at regne tilbud og planlægge det fremtidige arbejde. Men det er også vigtigt med tilsyn på pladsen, så det er også en stor del af arbejdet.

Med tyve ansatte fordelt over en hel række af håndværk er det indimellem et puslespil at styre planlægningen. Det er dejligt med større opgaver, hvor der er plads og tid til flere mænd. Det gør også at man kan snuppe en enkel mand til andre sager. Altså lige indtil det nærmer sig aflevering – så er det oftest alle mand på dæk.Der er altid flere projekter i gang på samme tid og de ansatte arbejder på kryds og tværs. De forsøger at mødes minimum en gang om måneden, at grille en pølse og se hinanden og socialisere, men det har været lidt svært under corona.

Hos Svend Erik Larsen & Søn arbejder næsten alle ansatte på en firedagsuge. Det var noget som Carsten indførte for et par år siden, da de vurderede at køen på motorvejen var blevet for slem, og de kunne se logikken i at møde tidligere.  Alle medarbejdere var med på ideen, og er glade for ordningen. En anden fordel er det praktiske ved at medarbejdere nu har en dag hver uge, hvor de kan have andre gøremål, såsom tandlæge, læge og andre aftaler.

De ansatte starter arbejdet på byggepladsen kl. 05.40 og så har de fri kl. 15.15. Det er selvfølgelig kun hos erhvervskunder det kan lade sig gøre, for hos de private starter dagen sjældent før kl. 07. De har derfor også en medarbejder der altid kører alene. Han arbejder stadig fem dage om ugen, da han kun laver ting for private.

Carsten tror på, at det er mere effektivt, selvom om man godt kan blive lidt træt hen ad eftermiddagen. Ud over personaleplejen i det, sparer de også kørsel, da bilerne kun skal køre fire dage om ugen, og Carsten og Søren er enige om at de får lavet lige så meget.

Kontoret er dog stadig åbent alle fem dage om ugen, men med lidt ekstra ro på telefonerne om fredagen. Og som Carsten siger: Som ejere bliver er arbejdsugen aldrig på 34,5 time og ej heller 37 timer.

Hvad laver I mest? Vi laver mest hovedentrepriser fordi det vi er rigtigt gode til. Vi er naturligvis også underentreprenører nogle gange. Vi arbejder på hele Sjælland og projekterne spænder både fra et hus til tre rækkehuse, til ombygninger. Vi laver nok mest til erhverv, men det kan nemt variere med de enkelte bestillinger. Ved store hovedentrepriser har vi faste samarbejdspartnere fra de tekniske erhverv som elektrikere og vvs. Hvis opgaven er meget stor, bruger vi indimellem også andre indlejede håndværkere.

Der findes faktiske ikke en opgave, som Svend Erik Larsen & Søn ikke kan løse, men de er bevidste om, hvor deres specielle ekspertise er bedst udnyttet. Det bliver den blandt andet på den type opgaver, hvor man skal have lidt mere snilde og hvor flere færdigheder skal kombineres.

De har ikke nogen decideret salgsafdeling. De har til gengæld et godt ry og rygte, og nogen rådgivere af arkitekter og ingeniør, der sender dem opgaver de kan byde på. De sidder også i nogle erhvervsnetværk, som er gode til at give hinanden opgaver. Derudover følger de med på en online portal, hvor alle offentlige udbud og professionelle bygherre placerer deres opgaver.

Carsten vurderer at de nok vinder 20 til 25 procent af de opgaver de byder på, og det er faktisk en god procentdel i branchen.

Hvis opgaven er defineret på forhånd af dem der har udbudt den, handler det næsten altid om hvem der kan tilbyde den laveste pris. Sådan er det dog ikke altid, for eksempel er vi blevet hyret til at bygge et hus i Næstved. Det vandt vi fordi vi havde den bedste løsning selvom vi er lidt dyrere end det konkurrerende firma. Vi forhandler også i øjeblikket med en bygherre, der skal have bygget nogle rækkehuse. Der er vi også lidt dyrere, men vores løsning er tilsyneladende bedre, uddyber Carsten.

Det er sjældent på tid at man kan vinde et udbud, for ting tager den tid det tager. Desuden er de meget påpasselige med at love at gøre det hurtigere, for det er gerne der, det kikser. Tiden skal overholdes, hvis man gerne vil tilbage til kunden og gerne vil anbefaledes videre. Det er meget væsentligt at afleverer til tiden pointerer Søren.

Overordnet mener Carsten at det at vinde udbud, mest af alt handler om erfaring og om at have de rette folk. Søren tilføjer dog med et glimt i øjet, at den der vinder, oftest er den der har glemt mest i sit tilbud…

Erfaring og de rette folk, det har Svend Erik Larsen & Søn i hvert fald i overflod. De har prøvet de fleste slags opgaver før, og ved hvad de skal være opmærksomme på, og hvordan de bedst løser opgaven i fællesskab. Det er deres styrke.
Hvis man skal have muret en boligkarre, så er det ikke dem der er specialisterne. Deres styrke ligger i det kombinerede.

En af forcerne er at vi har alle håndværkerne, bortset set fra de tekniske. Vi er et firma, der løser opgaven, og hvor troværdighed og ordentlighed står øverst på listen. Hos os er der ingen halve løsninger. Vi er bedst til at renovere og bygge om, fordi der har vi det overblik der skal til, og vores folk er gode til at lave de rigtige løsninger og vide hvad man møder under et gammelt loft. Vi er gode til tilbygninger og ombygninger og til servicestationer og vaskehaller og specielle anlægsopgaver. Når vi holder os til det, så vinder vi, både privat og erhverv fortæller Carsten.

Der er sket store tekniske opfindelser og en enorm udvikling i hjælpemidler siden Svend Erik stiftede virksomheden i 1965. I dag kan Svend Erik Larsen & Søn for eksempel godt reparere et rør uden opgravning, noget de fleste kunder er ret glade for, da de undgår at få splittet hele indkørslen ad.

De har også udstyr til tv-inspektion og de kan søge med kameraet under jorden og kan grave helt præcist op hvor et rørbrud er, for eksempel hvis det er ude midt på en mark. De har udstyr til kloakspuling, og rodskærer/fræser, så ikke der skal graves op.

I skrivende stund har de over 50 forskellige opgaver i gang. Far og søn hjælper nogle gange hinanden når der skal regnes tilbud.

Vi byder på alt der interessant og som vi synes vi kan løse, og så må vi hyre andre ind, hvis der er behov for det. Og behov virker der til at være, for de så gerne at de kunne ansætte både flere murere og struktører.

Hverken Carsten eller Søren har et mål om at virksomheden skal være en bestemt størrelse. Som nævnt, så ved de hvad de er gode til, og de er gode til at gøre det. Målet er at være den størrelse der passer til de opgaver vi har. Men vi har det sjovest hvis vi var 25-30 stykker. Det er der vi kan have som det er nu, uden at skulle udvide, og hvor vi stadig selv kan styre det.