Mød: KøkkenSpecialisten

’Køkkendesign er dét, jeg brænder for, og dét jeg synes er spændende at lave hver dag!’

I denne måneds virksomhedsportræt kan du møde KøkkenSpecialisten, som ejes af Lotte Andreasen. Det er en historie om hårdt arbejde, uventede sving i livet og om, hvordan man kan finde vej tilbage til noget, man bare brænder for.

Der er altid en historie

Lad os starte historien, hvor historien på sin vis begyndte, nemlig da Lotte boede i barndomsbyen Brovst i Nordjylland. Året er 1992 og den lokale tømmerhandel er barslet med køkkenafdeling havde lavet en konkurrence, hvor man kunne vinde køkkenskabe for 25.000 kroner, hvis man kunne komme med det bedste bud på at optimere og indrette sine køkkenskabe.

Det havde Lotte flere gode ideer til, så hun sendte et svar ind og vandt. Derefter spurgte virksomheden simpelthen, om hun kunne tænke sig at arbejde hos dem som indretningskonsulent – og det var hun frisk på. Det var en stejl læringskurve og et hands-on-job, for der er ikke en uddannelse som køkkensælger. Det foregik som selvstudier, produkttræning hos leverandører og ikke mindst sidemandsoplæring fra den ene ejer af tømmerhandelen.

Efter et par år blev hun ansat i en køkkenbutik i Aalborg, og arbejdede de næste 7 år i to forskellige butikker. Den ene var en stor håndværkertømmerhandel med rigtigt mange erhvervsprojekter og eksport af blandt andet boliginventar. Den anden var en fabriks-ejet butik, hvor Lotte sluttede af med at være butikschef.

Derefter var det naturlige skridt at blive selvstændig. Lotte købte sig ind i en køkkenbutik i Randers og overtog den daglige ledelse. Fra 2003 til 2008 voksede butikken fra to ansatte til ni ansatte. ‘Det var spændende og meget lærerigt at være chef med alt hvad det indebar af administration, markedsføring, personaleledelse og overordnet strategiarbejde. Der er helt sikkert meget, jeg kan genbruge fra den periode, men også rigtigt mange ting, der nu skal gøres anderledes’, siger Lotte.

I årene op til finanskrisen i 2008 var der fuld fart på byggeriet, og folk blev opfordret til at låne penge til forbrug – ikke mindst til boligforbedringer og samtalekøkkener. Det var svært for de danske køkkenproducenter at følge med efterspørgslen, og der var meget ofte restordre og lange forsinkelser på kundernes nye køkkener.

Selvom butikken havde masser af kunder og en stærkt stigende omsætning, så blev indtjeningen udhulet af ekstra omkostninger til håndværkere, kompensation til kunderne og i værste fald dagbøder. Ovenikøbet gik en del af personalet ned med stress. Noget måtte gøres, og med udgangen af 2004 blev det vedtaget at skifte hovedleverandør.

‘Det er en voldsom beslutning, der ville have stor betydning for virksomhedens fortsatte drift. Det er bestemt ikke noget, man bare lige gør! Heldigvis havde jeg en tidligere kollega, der på det varmeste anbefalede en tysk køkkenproducent, der kunne leve op til kravene om både høj kvalitet og rettidig levering. Jeg fløj ned og besøgte fabrikken og blev overbevist om at den tyske, lidt rigide måde, at producere og levere skabene på, ville gøre livet som ejerleder lettere og mere indbringende’.

Den danske leverandør blev opsagt og i januar 2005 åbnede Lotte den nye udstilling med tysk producerede køkkener af mærket Schmidt. ‘Samarbejdet fungerede helt perfekt, og jeg fik virkeligt øjnene op for den kvalitet og ordentlighed, som tyskerne er kendt for at levere. Der er ikke noget at sige til, at de tyske køkkenproducenter er blandt de største i verden. De kan deres kram og de lægger en stor ære i at levere komplette ordre – hver gang!’

Da kalenderen skriver 2008 slår livet igen et sving, og Lotte skal skilles. Den proces ender med at koste butikken i forbifarten. Men hvad der umiddelbart virkede som en rigtig dum situation, endte faktisk med at være held i uheld. For senere på året kom finanskrisen, der kostede mange virksomheder livet, og så var det trods alt lempeligere at afhænde butikken på ordentlig vis.

Efter 16 år i branchen havde Lotte brug for en periode, hvor hun ikke skulle have noget som helst med køkkener at gøre. Der skulle ske noget helt andet. Hun havde selv stået for markedsføringen af butikken, og det havde hun fundet interessant. Derfor lagde hun sit cv på internettet, og så ringede de fra en online markedsføringsvirksomhed med et jobtilbud.

Lotte kastede sig endnu en gang ud i noget nyt, og også her var læringskurven stejl. Der er langt fra praktiske og håndgribelige køkkener til digitale pixels. Efter halvandet år mødte hun en mand fra Sjælland, og da hun kort efter fik tilbudt et job hos en Københavnsk virksomhed, rykkede hun teltpælene op fra det jyske og flyttede til Rønnede.

Herefter bliver Lotte desværre syg og generelt dårligere fungerende, men lægerne kunne ikke forklare, hvad der var galt. Til sidst blev der taget en bred serie blodprøver, der viste at Lotte havde alt for lavt stofskifte. Det er en sygdom, der heldigvis er effektiv medicin imod, og da hun blev dialogiseret, fik hun hurtigt sit liv tilbage. Men forløbet tog desværre otte år, og til sidst kunne Lotte kun varetage ret simple og ukomplicerede arbejdsopgaver i form af vikarjobs, hvor hun selv kunne sige fra på dårlige dage.

Et af jobbene var i Affald+, hvor hun startede som genbrugsvejleder på vikarbasis. Da stofskiftesygdommen blev afsløret og velmedicineret fik Lotte tilbudt et arbejde i receptionen og siden som drift koordinator i det fælleskommunale affaldsselskab. Det var på en måde et synligt bevis på, at sygdommen var sat til vægs og at Lotte havde fået sit hoved tilbage, som hun selv beskriver det.

I mellemtiden havde Lottes mand startet firmaet MesterAltan ApS i Rønnede. Det var naturligt at Lotte gav en hånd med i den nye virksomhed. Hendes markedsføringsbaggrund fornægtede sig heller ikke og hun har blandt andet fundet på sloganet *Både til gården og til gaden* til altanvirksomheden.

I 2019 startede Lotte på fuld tid som koordinator i MesterAltan. ‘Det skal ikke være nogen hemmelighed, at Jesper og jeg har meget forskellige syn på dét at drive virksomhed, så det har givet anledning til nogle voldsomme gnister. Desuden fyldte altanerne næsten alle vores vågne timer, så efter et par år var vi enige om, at det nok var en god idé, at jeg fandt på noget andet’.

Vejen hjem til køkkener

Lotte havde holdt forbindelsen til en del af sine gamle kolleger fra sin tid som køkkensælger, og én af dem var nu ansat som landechef for Häcker. Han spurgte, om hun ville arbejde nogle ekstra timer ved siden af sit faste arbejde. Der var kommet en ny forhandler i Københavnsområdet, som havde erfaring med erhvervssalg, men som skulle have assistance med tegnings- og beregningsarbejdet. ‘Jeg har ikke tegnet et køkken i 12 år! Men stik mig en computer og lad os se hvad der sker! Og ved du hvad, de havde nærmest ikke lavet om i tegneprogrammet! Programmet er blevet bedre og hurtigere, men knapperne sad hvor de skulle, og mine fingre fandt straks deres vante genvejstaster. Det føltes helt naturligt og rigtigt at hoppe ombord i opgaven! Køkkendesign er dét, jeg brænder for og dét jeg synes er spændende at lave hver dag!’, fortæller Lotte med et grin.

Efter et fabriksbesøg hos Häcker var Lotte dog helt solgt til både produktet og virksomheden og anmodede kort efter om selv at blive forhandler. Dermed var KøkkenSpecialisten født.  Med et salgs

område, der går hele vejen fra Køge og i en blød bue ned over Næstved og hele vejen ned til Rødby er potentialet næsten uendeligt. Og begrænsningen går kun ved at KøkkenSpecialisten ikke må markedsføre sig udenfor distriktet. ‘Hvis kunder fra Nordsjælland, Nordjylland eller et helt tredje sted selv henvender sig, så hjælper vi naturligvis også dem’, siger Lotte og fortsætter ‘Selv om butikken hedder KøkkenSpecialisten, så kan vi både levere bryggers, bad og garderobeskabe’.

Planen var at åbne en butik på 400-500 kvadratmeter i starten af 2020. Først kiggede Lotte på lokaler i Køge og Næstved og fandt interessante lejemål begge steder. Men samtidigt begyndte Corona at rumstere i baggrunden, så tanken om en uopsigelige lejekontrakt på mindst to år og en husleje på over 20.000 kroner om måneden gjorde planerne usikre og lidt skræmmende.

Da landet lukker ned 11. marts, huggede Lotte bremsen i for de store butiksdrømme og beslutter at hun må tænke alternativt. Derfor sidder vi nu også i hendes mands ombyggede garage ved privatboligen på Gl. Næstvedvej 41 i Rønnede. Det lille showroom på kun 72 kvadratmeter slog dørene op 12. november 2020. På den måde kunne hun komme i gang med det samme og med en overskuelig økonomi.

Der er blevet plads til 5 køkkener, et bryggers, et badmiljø og et sæt skydedøre, men hvad lokalet mangler i størrelse kompenseres for med al den stemning, autenticitet og kvalitet, man kunne ønske sig.

Desuden havde hun en virkelig god oplevelse med Faxe Kommune. Hun kontaktede dem, og på nul komma fem stod der en medarbejder og kiggede på mulighederne og vejledte grundigt i, hvordan der kunne søges dispensation fra den eksisterende lokalplan samt muligheder for skiltning. Det var yderst positivt.Lotte har netop ansat sin første medarbejder, som er indretningskonsulent. Hvis udviklingen fortsætter, skal der ansættes endnu en salgskapacitet om ca. 3 måneder, når den første medarbejder er ved at være selvkørende. KøkkenSpecialisten er så småt begyndt at bearbejde markedet for projektbyggeri, arkitektvirksomheder og tegnestuer, så det er vigtigt at have en medarbejderstab, der kan håndtere opgaverne fra det professionelle marked.

Lotte har etableret et samarbejde med en ekstern HR-virksomhed, der skal hjælpe med at sætte holdet, holde styr på ansættelsesforholdene og styrke den generelle trivsel, når KøkkenSpecialisten vokser. ‘En af de vigtigste lektioner, jeg lærte sidst, jeg havde butik, var at sørge for at outsource de ting, jeg ikke selv er god til. Bogholderi og personalejura er i mine øjne både vigtige og enormt komplekse og kedelige, så de to ting har jeg fået hjælp til fra dag ét!’ smiler Lotte.

Hvorfor kan KøkkenSpecialisten så meget mere?

Som nævnt samarbejder KøkkenSpecialisten med producenten Häcker, hvis sortiment er meget større end de fleste konkurrenter. Hvor de fleste danske køkkenbutikker har en prisliste på 100 – 150 sider, så fylder Häckers prisliste to tykke ringbind med sine i alt 1.500 sider. Sortimentet giver flere muligheder og et langt større udvalg for kunden. Der er køkkener til både de helt billige erhvervsprojekter og til de meget kræsne privatkøbere, der drømmer om eksklusive løsninger i materialer som naturskifer eller genbrugstræ på skuffefronterne i deres nye køkken.

Häcker leverer Europas mest bæredygtige køkkener, og det er certificeret. Deres produktion er bæredygtig og CO2 neutral, og produkterne er bæredygtige og CO2 neutrale. Mon ikke det bliver et krav til offentligt støttet byggeri meget snart? Desuden har de knivskarp leveringssikkerhed og en produktudvikling, der giver meget kvalitet for pengene.

Nye køkkener hos både erhvervskunder og private.

Når nye kunder henvender sig, så vil Lotte helst starte processen ude i kundens hjem. Her kan man bedst vurdere, hvordan familien bruger køkkenet. Hvordan er det med ganglinjer, er der børn eller dyr i huset? Hvad er det kunden ikke har plads til i deres nuværende køkken, og hvor er det skoen klemmer?

Et køkken skal både være funktionelt og smukt. Der er både uskrevne regler og helt håndfaste anvisninger i blandt andet bygningsreglementet, der skal efterkommes. Æstetik, ergonomi, opbevaring, økonomi, arbejdsgange og meget mere skal gå op i en højere enhed for at et køkkendesign er rigtigt vellykket. Her får kunderne Lottes 17 års erfaring og uddannelse med i købet, når de henvender sig til KøkkenSpecialisten.

Hos erhvervskunderne og især i de større projekter, er parametrene ofte fokuseret på prisniveau, garanti, leveringssikkerhed og service. Hvis bygherren har en grøn profil, så er Häckers CO2neutrale køkkener også meget relevante. Projektmarkedet er et område, som KøkkenSpecialisten meget gerne vil arbejde med, og der er allerede givet tilbud på flere projekter. Det største projekt er komplet inventar med køkken, hvidevarer, badeværelser og garderobeskabe 62 sommerhuse, som bygherre foreløbigt har givet en positiv tilkendegivelse på.

De store visioner

Hvis det står til Lotte, er det her kun KøkkenSpecialisten vol. 1:0, og det næste skridt er en spændende butik på ca.1.500 kvm, og én der er så lækker; at potentielle kunder gerne kører langt efter den. Drømmen er et stort showroom som gerne må ligge tæt på Rønnede, men lige den del kræver en lille ændring af lokalplanen, da der ikke er planlagt butikker i området.
Rønnede ligger infrastrukturelt perfekt placeret i forhold til både Sydmotorvejen og landevejen Køge-Vordingborg samt ‘gedestien’ mellem motorvejsafkørsel 37 og Næstved. Det er i øvrigt af sidstnævnte vej, at Skovtårnets mange tusinde besøgende passerer, hvilket gør beliggenheden ekstra attraktiv.
Det ville være oplagt at supplere det planlagte projekt Stop37’s tankstation, elbils lade station og fastfoodrestauranter med butiksarealer, som man kender det fra mange andre byer. Der kunne f.eks. være bilforhandlere, prøvehuse, køkkenbutikker og lignende. Erfaringen viser, at kunderne gerne kører langt for at få lov til at se nærmere på især kapitalvarer.

Hermed er bolden skudt op til lokalpolitikerne med håb om, at et af emnerne til det kommende kommunalvalg i efteråret kan være netop en ændring af lokalplanerne, så der bliver mulighed for at etablere butikker udenfor bykernerne.

Du kan finde mere om KøkkenSpecialisten på www.køkkenspecialisten.dk