Mød: Bournonvilles Wild West

Sheriffen skyder på det hele!

Det var ikke en tilfældighed, at Kristian Krabbe Bournonvilles blev netop sherif og indehaver af Bournonvilles Wild West. Faktisk kan man sige, at det har ligget i kortene siden han var ung. Historien om Bournonvilles Wild West er dermed også en historie om hårdt arbejde, dedikation, familie og ikke mindst viljen til at gennemføre noget ingen andre tror på. Men alt det kan du læse mere om i månedens virksomhedsportræt af det legendariske cowboyland Bournonvilles Wild West.

Historien starter for mere end 30 år siden da Kristians far, som den første i Danmark, får en mekanisk rodeotyr til landet. Efter nogle år hvor han kører rundt og lejer den her rodeotyr ud, får han ideen om at udvikle det og prøve at holde en cowboyfest. Det blev så stor en succes, at han hurtigt opdagede, at der var et marked for den slags, og besluttede, at det ville han skabe. Derfra tog det fart, og fra 1991 afholdt han udelukkende cowboyfester. I 1993 havde han allerede etableret så god en forretning, at han besluttede sig for at åbne sin første ranch, hvor man kunne komme, og være cowboyer for en dag.

Hvad der startede som hans fars drøm, blev langsomt, men sikkert også til Kristians drøm.

Som dreng fulgte Kristian med i det hele fra sidelinjen. Men som han blev større, blev han også mere involveret. Hans far mente, at han skulle lære alle de nødvendige færdigheder. Så han blev sat til at være dj og lære om lyd, lys og teknik. Han blev uddannet tjener, og han tog kurser i logistik, salg og marketing. Da han beherskede alle disse færdigheder, fik han lov til at arbejde i virksomheden.

Den nye ranch og cowboyfester blev ligeledes en kæmpe succes. Faktisk så stor en succes at det endte med at være for meget. For med succesen kom klagerne fra naboerne over turistbusser, larm og støj. Og desværre var tilladelserne ikke helt på Kristians fars side. Så i 2000 besluttede de sig for at flytte hele virksomheden fra Nordsjælland til Stevns, hvor de fandt en passende location. Det gik også godt, og planen var at vækste, så den nye ranch kunne blive til et helt cowboyland, med hesteridning, teambuilding, turister m.m.
Så sker der hverken værre eller bedre, end at Kristians far og kone skal skilles, og da boet skal bodeles, vælger Kristian at træde ud af det, og hans far går på pension.

Herefter blev Kristian de næste 3-4 år lønansat i forskellige gode stillinger i København, men han kunne ikke slippe tanken om cowboyverdenen. Og her begynder historien om Bournonvilles Wild West.

Jeg ringede til min far og sagde: Farmand nu prøver jeg sgu det der moderne iværksætteri. Jeg tager alt det bedste fra restaurationsbranchen, alt det bedste fra din forretning, og alt det du har lært mig. Hvortil faren svarede: held og lykke junior, jeg orker mere, men jeg er stolt.

Virksomheden Bournonvilles Wild West

Og sådan startede Kristian Bournonvilles Wild West i Dalby. Det vil sige, han startede egentlig med at rydde op. For da Kristian købte ejendomme i Dalby, var der hverken elektricitet, kloak eller noget som helst andet. Bygningen er oprindeligt opført i 1888 som et andelsmejeri. Fra 1973 til 2000 har det været alt muligt forskelligt, men de sidste 20 år har det stået tomt, og været brugt som lager.
Det lignede faktisk intet mindre end en skrammelbutik.
Men Kristian så mulighederne, hvor alle andre så begrænsningerne, og han havde gåpåmod. Han begyndte derfor at samle kompetencerne og dermed også et hold. For man kan ikke gennemføre sådan her et projekt alene.
Planen var enkel, Kristian ville udkonkurrere alle hans konkurrenter på kvalitet, service, pris og autenticitet!

Det tog fem fuldtidsbeskæftigede mænd et helt år at rydde op, og over 50 containere fyldt med skrammel blev kørt væk. Der blev derefter etableret kloak og parkeringspladser, der blev renoveret murer, vinduer og døre. Hele ideen var at jeg ville bygge et sted, der kunne rumme mange og meget, men det skulle også være hyggeligt at være mindre selskaber.

Det var groft sagt tredje gang Kristian var med til at bygge et cowboyland op. Han havde en vision, og vidste lige præcis, hvordan den skulle gå i opfyldelse. Når det er mig der kører bussen, så går det stærkt, og så gælder det om at hoppe på, hvis man vil være med.

Og stærkt gik det. De byggede af driften, hvilket betyder, at hver gang der kom flere kunder i butikken, kunne de bygge lidt videre. Den arbejdsmetode kunne kun lade sig gøre, fordi Kristian var driftig, og så mulighederne fremfor begrænsningerne. Jeg har da prøvet at have solgt et lokale som ikke var færdig- bygget eller renoveret, og så måtte vi skynde os lidt. Så snart de havde betalt, havde vi jo nogle penge at bygge for.

Samtidig lavede de hele tiden events ud af huset, hvilket gav overskud til, at de kunne vækste og drifte stedet indtil det kunne tjene sig selv ind. Kristian havde fra starten lagt en arbejdsplan – en vækstplan – og den har de faktisk fulgt bortset fra et par enkelte afstikkere. Det har kunne ladet sig gøre, fordi forretningen er bygget op omkring variable omkostninger. De er kun et par stykker, som er fuldtidsansatte, og resten er timelønnet. Det er primært studerende, unge mennesker, folk på flexjob og ungarbejdere. I sæson er de ca. 40-45 medarbejdere på kontrakt. De laver det hele selv, lige fra markedsføring til den mad de serverer.

Bournonvilles Wild West er mange ting, men allermest så handler det om cowboytiden og fest. Og netop den pointe gjorde at Kristian opkøbte domænet cowboyfest.dk. Og det var ikke noget dumt træk, for efter at han ejede det domæne, gik hans omsætning fra 1 million i 2013 til 3 millioner i 2015.

Så hvad er, og hvad kan Bournonvilles Wild West

Bournonvilles Wild West er et sted du kan afholde alle typer fester og begivenheder. Det er det perfekte sted for teambuilding og firmaudflugter. De opererer med konceptet ’all inclusive’, hvilket betyder at du betaler en kuvertpris, og så er alt inkluderet. Og det betyder virkeligt alt inkluderet; du kan både prøve revolverskydning, geværskydning, lassokastning, hesteskokast, bue og pil eller den berygtede rodeotyr. Og fordi det er i cowboyland, så er maden af høj standard, og der er nok af den.

Bournonvilles Wild West er ikke lavet af billige rekvisitter i plastik. Det hele er gennemført ned til mindste detalje. Personalet er i kostume, Kristian Krabbe er sherif, og når du træder ind gennem dørene, er det ligesom at træde ind i en tidslomme, hvor du glemmer tid og sted.

Kristian har lagt sit hjerte og sjæl i projektet og det har taget lang tid at opnå resultatet. Da han begyndte at bygge, vidste han præcis, hvordan det skulle se ud. Han vidste hvor han skulle finde tingene, eller også kendte han nogen, der gjorde. Man skal vide, hvor man skal lede, og det er virkeligt et stort arbejde. Der findes ikke et Bilka-katalog med gammelt cowboyudstyr. Og når man finder noget, er der typisk kun et eller to. Så vi har brugt virkelig langt tid på at renoverer og patinerer.

Fordi det er så gennemført, med trævæggene, olielamperne, tinkrusene og musikken, så bliver alle mand lige, når man træder ind i universet. Gæsterne får muligheden for et afbræk fra deres hverdag, hvor de bliver taget i hånden, og der er god tid til det hele.

Om sommeren er der plads til 400 spisende, om vinteren 300. Det største lokale kan rumme et selskab på 150. På ud-af-huset-arrangementer kan de klare helt op til 1000 mennesker. For som Kristian siger, de har et lige så stort folde-ud-cowboyland liggende klar, hvis man ikke kan komme til Dalby.

Og så kom Corona

Restaurationsbranchen er nogle af dem der har, og er, hårdest ramt af Corona-krisen. Bournonvilles Wild West er naturligvis ingen undtagelse. Da året begyndte, havde de ordrebogen fuld og alt tydede på at de skulle holde over 300 selskaber, ligesom de gjorde sidste år.

Selvom Kristian har meget at sige om regeringens håndtering af krisen, både med hensyn til hjælpepakker og mangel på kontinuerlige udmeldelser, så er han forhåbningsfuld.
Det er hårde tider, men vi har lang liggetid, en stor kundeportefølje, en engagerede medarbejderstab og vi har et godt bagland. Vi skal nok klare det.

De har valgt at bruge Corona-tiden på at udvikle. De har fået ryddet op over alt, og de har bygget nye tiltag. I 2021 lancerer de konceptet ’outdoor teambuilding’, hvor man er ude og lave aktiviteter, hvor man spiser ude, og er aktiv ude. De håber også meget på, i den snarlige fremtid at kunne etablere egne faciliteter til at overnatte.

De har åben for julefrokoster, som i år bliver mere som en reel frokost, hvor man starter tidligt og slutter tidligt. Det er naturligvis mindre selskaber, og alle forholdsregler bliver taget og anbefalinger overholdt.
Vi er her, og I kan godt komme og besøge os. Vi overholder retningslinjerne, men kan også godt lave skæg og ballade, og sørger for at I får en gennemført fest, god service og en dejlig middag.

Sherif Kristian og Bournonvilles Wild West er ikke sådan til at slå ud. Han startede hele virksomheden op den gang der var finanskrise, og den her krise skal de nok også klare