Månedens klumme – April

Bevar optimismen og sigt efter opportunisme

Nu er det godt og vel en måned siden samfundet lukkede næsten helt ned. Og man behøver ikke lede længe efter grunde til hvorfor det er svært at være virksomhedsejer i disse tider. For virksomhederne er problemet blandt andet likviditet. Der kommer ingen penge i kassen, men store dele af udgifterne er der stadig. Regeringens hjælpepakker afbøder en del af den effekt, men der kan gå noget tid, inden de penge lander på kontoen.

Ledigheden vokser kraftigt i hele landet og Nationalbanken forventer, at hvert tredje private job i løbet af 2020 bliver berørt af Corona-krisen. I Business Faxe ved vi, det er en alvorlig situation vi står midt i, og der er grund til at være bekymret for erhvervslivet. Samfundet står stille på en måde, som vi aldrig har prøvet før.

Det er vigtigt at være realistiske, men vi skal også være optimistiske, og måske sigte efter at være lidt mere opportunistiske. Heldigvis lærte vi, som samfund, rigtig meget under seneste krise, og nogen vil mene at både banker og virksomheder er polstret på en helt anden måde end dengang.

Når vi taler om optimisme, handler det blandt andet om at vi er nødt til at tro på at vi kan komme igennem krisen, ikke sætte forbruget ned og ikke stoppe med investeringerne. Vi skal som samfund lægge vores handel i vores virksomheder og ikke drosle ned. Vi må ikke komme i recessionsagtig mode, ligesom under finanskrisen, hvor folk egentlig havde penge nok, men holdt på dem, fordi de blev bange. Optimisme er en nødvendighed også for samfundsøkonomien. Projekter og planer er nødt til at fortsætte og række ind i fremtiden.

Med hensyn til at sigte efter opportunisme, handler det om at tænke på hvad godt, der kan komme ud af en uønsket situation, uden at hænge sig i hvordan vi plejer at handle? Måske som i ordsproget; ”Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget”. Er der sider af virksomheden man kan udvikle på, nu hvor man har tid som aldrig før? Skal man tage skridtet og få gang i den digitalisering? Måske er det netop nu vi får værdifuld information om hvad der er essentielt for virksomheden og hvad der eventuelt er overflødigt. Måske får vi et overblik over hvad der skal gøres på den anden side af krisen. Hvad skal der være mere af og hvad skal der være mindre af?

Vi kender ikke konsekvenserne i af krisen, men vi tror på, at en stor del af virksomhederne i vores region er fornuftigt rustet til at komme godt ud på den anden side. Det faktum sammen med det arbejde, der gøres fra centralt hold og ude i kommunerne for at få hjælpepakker og -ordninger etableret, gør at vi har en tro på at vi nok skal komme igennem Corona-krisen.

I Business Faxe tager vi os af de mange henvendelser om hjælp og sikrer at hjælpepakker og -ordninger bliver implementeret i praksis. Vi arbejder desuden med oplæg til initiativer, der kan iværksættes ikke kun for at afbøde krisens konsekvenser på kort sigt, men også på den anden side af krisen. Det er vigtigt at se frem og have noget at se frem til! Nu hvor chokket har lagt sig, må vi må alle prøve at gøre en positiv forskel ved mod, samarbejde og nytænkning.

Erhvervsdirektør
Tomas Legarth

Tags: