Mød: KaffeLaug

Virksomhedsportræt – KaffeLaug

I sidste uge kunne KaffeLaug åbne dørene og officielt melde klar til kunder. Rejsen dertil startede for lidt over to år siden… Her er historien om Maria fra Norge, KaffeLaug og en familie ud over det sædvanlige.
Maria Therese Laug Eriksson er 40 år og bor med sin mand i Nielstrup sammen med deres tre sammenbragte børn. Maria beskriver dem selv som en impulsiv familie, der tager tingene som de kommer, prøver det af, de gerne vil, og som ikke er bange for at tage nogen chancer. Alt sammen udtalelser der i den grad bliver bekræftet, når Maria fortæller sin historie.

For blot to siden var familien på en lang bilferie i hele Europa. Med sig havde de et norsk medie, der fulgte dem i 30 dage for at vise, at man godt kan tage på bilferie med relativt små børn. Maria og hendes mand ønskede nemlig at bevise, at det er en fantastisk måde at rejse på, hvis man blot tager tingene som de kommer.

Fra Norge til Nielstrup

På vej hjem fra ferien skulle de med færgen fra Tyskland og hjem til Oslo. Men de kom til at sidde i kø på autobanen, og missede deres færgeafgang. Både Maria og hendes mand har altid elsket Danmark og har tit leget med tanken om at flytte til hertil, men som Maria siger; det gør man jo ikke, for man har jo børn, netværk og familie.

Men da de missede færgen, endte de med at køre op igennem Danmark, og hele vejen sad Marias mand og kiggede på boligannoncer, og de blev mere og mere begejstrede for både områderne og ikke mindst huspriserne, som var betydeligere lavere end Oslo. Og så begyndte tankerne ellers at køre hurtigt. Havde de oprigtigt lyst til at flytte til Danmark? Hvis svaret var ja, var de enige om det skulle være nu, mens børnene var små.

Og svaret var ja, så kort fortalt, købte familien et smukt bindeværkshus med stråtag i Nielstrup kun tre måneder efter deres uplanlagte gennemrejse. De sagde begge deres job op og flyttede alt hvad de ejede til Danmark. For som Maria siger: ”Vi gjorde det bare og var det helt forkert, kunne vi altid flytte hjem igen.”

Tanken bag KaffeLaug

Det tog en chance, og det var sådan det startede. Både Maria og hendes mand fik arbejde i København, og pendlede frem og tilbage. Men Maria havde altid haft lyst til at starte for sig selv og med sine mange års erfaring med kafferisteri i Norge, var det oplagt at det var den vej hun skulle.

Den oprindelige plan var at bygge garagen i Nielstrup om og arbejde der. Maria søgte derfor kommunen om godkendelse, men mens hun ventede på tilladelse, kontaktede hun også Gisselfeld for at høre om de var interesserede i investere i et lokalt risteri. Det var de dog ikke, men de var meget interesserede i at Maria skulle have sit kafferisteri på Gisselfelds område.

De oprindelige lokaler viste sig dog for små til Marias ambitioner, og i mellemtiden blev et helt perfekt lokale på Hesede Hovedgård ledigt. Udover det gode lokale, er der også en masse nye mennesker og man både kan opleve mad, vin og kunst.

Intentionen og ambitionerne bag KaffeLaug ligger lidt i navnet. Maria ønsker at skabe engagement i kaffen, og hun ønsker at folk skal komme og få en oplevelse samtidig med at de lærer lidt. De skal smage, dufte og på den måde få løftet sanserne, mens de bliver klogere på kaffe.
Der er så meget forskellige kaffe og hos Maria får du selvfølgelig specialkaffe, som i modsætning til industriel kaffe bliver ristet over meget længere tid. En proces hvor man frigør meget mere smag, og fremhæver alle kaffens nuancer. Maria kan fortælle dig om størrelsen på bønnerne, hvor længe de er ristet og meget mere. Hun ønsker at dele alle de smagsoplevelser med folk og vise dem hvor fantastisk et produkt kaffe er.

Det er også med det in mente, at lokalerne bliver bygget op, så man kan se processen. Maria ønsker folk skal komme tæt på og opleve det hele. Se en ristning, være med til smagning og duftet hele molevitten.

Derudover kan man selvfølgelig også både købe færdig kaffe, hele kaffebønner, filterkaffe eller stempelkaffe. Maria har endda også lavet sin egen body scrub ud af kaffegrums, så mindst muligt går til spilde. Det er cirkulær økonomi i sin fineste form. For Maria tænker nemlig også miljø ind, både i form af emballage og hvordan hun kan mindske brugen af plastik.

Helt praktisk

Helt praktisk lejer Maria lokalet af Gisselfeld, og er en del af Destination Gisselfeld. Det er et projekt, hvor forskellige destinationer hjælper med at løfte hinanden i fællesskab og synliggøre området. For som Maria så sandt siger; Når man først kommer ud på landet, er det få ting man bare lige kører forbi, man skal helst vide noget om det.

Maria har tre medejere og investorer som bor i Norge, men foreløbig er det kun Maria som er ansat. Med tiden skal hun have mindst én til ansat, som kan hjælpe med at pakke.

Kaffen, som bliver produceret på stedet, skal sælges i butikken og så skal der laves en webbutik, og til sidst skal det også sælges til forhandlere. Og især salget til forhandlere kommer til at fylde, da Kaffelaug reelt bliver en produktionsvirksomhed, men hvor det er oplevelser der er i hovedsædet når man besøger det.
På sigt vil Maria nemlig også gerne lave kaffekurser og kaffesmagninger, eventuelt kombineret med mad fra Hesede Hovedgårds restaurant.

Lørdag den 8. juni åbnede butikken officielt. En milepæl i det projekt Maria har arbejdet med siden september, og som blev en smule større end det hun oprindelige havde forestillet sig hjemme i garagen. Men hun er rigtig glad for det endte som det gjorde og glæder sig til, hvad sommeren bringer.

Til august kan I glæde jer til en officiel reception og en lille form for event. Men besøg allerede nu butikken!