Mød: Kæregaard Isolering

Månedens virksomhedsportræt handler om Kæregaard Isolering. Bag virksomheden ligger en historie om hårdt arbejde, tilfældigheder og om at blive ekspert i sit fag.

Vi sidder og taler i Jens-Jørgens farmor og farfars gamle hus, som ligger lige ved siden af det hus hvor han selv er født og opvokset i. Begge er omgivet af grønne marker og lader.
Jens-Jørgen er derfor også helt naturligt uddannet som landmand, ligesom hans far og hans far igen, helt tilbage til hans oldefar, som oprindelig byggede huset, vi sidder i. Han er med andre ord ud af en landmandsfamilie, og det lå i kortene at han skulle overtage gårdene og drive landbruget.
Og overtog gårdene, det gjorde ham, men jorden er forpagtet ud, og faget er skiftet ud med et andet – nemlig isolering.

Jens-Jørgen hedder ikke Kæregaard til efternavn, men det gjorde manden, han overtog virksomheden fra. Og firmanavnet har han aldrig overvejet at skifte. Jens-Jørgen endte med at overtage et af de ældste indblæsningsfirmaer, der stammer helt tilbage fra 1960’erne.

I starten drev Jens-Jørgen landbruget sammen med sin far, og havde også en maskinstation, hvor de udførte markarbejde for andre landmænd. I 1996 ringede Kæregaard til Jens-Jørgens far, men i stedet var det Jens-Jørgen, der tog den. Kæregaard var i bekneb for en mand, og ville høre om Jens-Jørgen kunne hjælpe ham? Og der sprang Jens-Jørgen til!

På tidspunktet arbejde han også supplerende som skraldemand, men havde lige sagt op, så det passede fint med et ekstra arbejde som arbejdsmand. Han blev dog ikke ansat, men sendte ham blot en regning når han hjalp til.

Hvis Kæregaard skulle bruge en mand, så ringede han til Jens-Jørgen, som så gik til hånde. Sådan fortsætter det i en rum tid og Kæregaard var ved at blive ældre, og der var ikke nogen andre til at overtage. Jens-Jørgen havde kun været der en uges tid, før den gamle Kæregaard nævnte, at han vel en dag kunne overtage biksen… Det skete så, men først i 2004 blev de enige om både pris og praktik.

Oprindeligt var det Jens-Jørgen og hans bror, der overtog virksomheden, men broderen var kun med et par år, og siden har Jens-Jørgen drevet det alene. Sideløbende drev Jens-Jørgen og hans far stadig landbruget, men besluttede sig for at forpagte det ud i 2006, da Jens-Jørgen ikke havde lysten mere.
”Jeg havde kørt traktor siden jeg var 4 år gammel, jeg var sgu træt af at køre traktor”. Derefter har den stået på isolering på fuld tid og lige siden.

Ekspert i sit fag

Og hvad går isolering så i alt sin enkelthed ud på? Jo, ser du: Jens-Jørgen isolerer både hulmure, etageadskillelser og lofter. Han gør det ved at blæse isoleringsmaterialet ind, og bruger udelukkende det materiale der hedder Rockwool Granulat. Han bruger to forskellige slags Rockwool; én slags til åbne rum som lofter, og en anden slags til lukkede rum, som etageadskillelser og hulrum. Rockwool’en køber han hakket i stykker, og Jens-Jørgen tømmer blot poserne ned i sin maskine. Vel at mærke den helt samme maskine som gamle Kæregaard brugte i sin tid.

Da Jens-Jørgen og hans bror overtog virksomheden fra Kæregaard i 2004, kørte de rundt sammen, men efter broderen stoppede, har Jens-Jørgen kørt alene. Ligesom gamle Kæregaard har han dog en mand, som han hyrer ind når behovet er der, hvilket mest er, når han laver loftisolering, hvor maskinen skal fyldes med korte mellemrum. Ved de opgaver er det nemmest, hvis der står én og fylder på maskinen, så Jens-Jørgen kan gå med slangen og fordele det på loftet.

Der er ikke det store behov for meget mandskab, da det at blæse isolering er en relativt hurtig proces. En hulmursisolering i et gammelt hus tager en dags tid, hvorimod loftet på et nyt hus gerne tager tre-fire timer, når man har en medhjælper med. På lofterne ligger granulatet også blot løst og er blevet lagt ud efter en laser, der sørger for det ligger plant, og at det når den ønskede højde.

Dengang Jens-Jørgen overtog virksomheden, lavede han mange renoveringer og især hulmursisolering, men nu er det faktisk mest nybyggeri, som står på ordrelisten. Der er dog stadig enkelte, der ringer for at få deres Leca-kugler i muren skiftet ud med Rockwool, der isolere dobbelt så godt – og så gør Jens-Jørgen selvfølgelig også dette. Men selve arbejdet med hulmure er et uddøende arbejde, da det kun skal gøres én gang, og der snart ikke eksisterer flere hulmure, der ikke er isoleret. Dertil kommer at alle nye huse bygges med et krav om isolering. Jens-Jørgen er ellers efterhånden blevet ret så ferm til at mure sten, så det ser så uberørt ud, som muligt. Tricks som at putte farve i mørtelen, og til at have et lille udvalg af gamle sten, der kan passe til forskellige huse, er alt sammen en del af sortimentet.

Han har dog snakket med især én bestemt håndværker om at prøve at hulmursisolere nye huse. Som det er nu, isolerer håndværkerne ydermurene, mens de bygger, men hvis de kunne slippe for det, så ville de ikke være så vejrafhængige, da de ikke hele tiden ville skulle dække af. På den måde kan huset og murerne tørre godt ud, inden de skal lukkes helt af. Men det er ikke blevet afprøvet endnu.

Andre parameter ændrer sig også i branchen. Dengang i 1996 når vi kom ud og skulle efterisolere, så kom vi ud til 100 mm, og efterisolerede med 150 mm, og så var den god. Nu er vi ude og isolere med 500 mm i de nye huse. Jeg tror det stopper nu fordi effekten per millimeter er så lav efterhånden, men på den anden side, dengang vi var oppe og ligge 300 mm troede jeg også at det var slut, men nu ligger vi som sagt 500 mm på”.

Kunderne ringer typisk til Jens-Jørgen fordi de vil spare på varmeregningen, eller fordi de skal opfylde nogle nye krav når de piller ved deres klimaskærm. Derudover følger det også med i mange typer renovering, og man lægger fx næsten altid ny isolering på når man laver nyt tag. Så ser det også pænere ud, for når isolering har ligget der i 30-40 år, så ligger det sjældent særlig jævnt og isolering isolerer jo kun så godt som det dækker.”

Det er ikke meget Jens-Jørgen rent faktisk sælger sig selv. De fleste kunder ringer, skriver, eller har fundet frem til ham via hans hjemmeside. Derudover har han en stribe håndværkere, som han samarbejder med, hvilket resulterer i at størstedelen af hans arbejd, er business to business. Det er typisk tømrerne, der hyrer ham. I krisetider bliver han sparet væk, for der kan tømrerne godt lægge isolering ud, men når der er travlt, så vil de hellere end gerne uddelegere opgaven til Jens-Jørgen.
Når først de har set, hvor nemt det kan gøres af Jens-Jørgen, så er de ikke meget for at gå tilbage igen. Han kan klare arbejdet på 3-4 timer ved at blæse Rockwool Granulat ind, og de skal bruge 2-3 dage med to mand på at ligge oppe på loftet og skære fastisolering til og rundt om alle kanterne.

Derudover er Jens-Jørgen også nem at uddelegere til, da han er meget fleksibel i forhold til, hvor i processen hans arbejde skal ligge. Det er kun om vinteren at det er smart at han kommer på, så snart varmen også skal tændes. Men ellers kan han gøre sit arbejde i sidste øjeblik og behøver ikke være en del af den store entreprise. Det er dog fordelagtigt, hvis elektrikeren og ventilationsmanden er færdige så de ikke skal ligge og rode i isoleringen bagefter, men det er da sket flere gange at de ligger og gør noget færdigt i den ene ende, mens han starter i den anden. Og når Jens-Jørgen først starter, så bliver han ved til han er færdig – eller kommer tilbage næste dag.

En af de gode ting ved business to business er også, at der er mere mulighed for gentagende arbejde. Med private kunder er der ikke rigtig mulighed for gengangere. Hvis man først har fået hulmurisoleret, så skal der ikke hulmurisoleres igen. Så kan det være de skal flytte, eller kan anbefale en, men ellers ikke.
Dertil kommer at arbejdet kan være lidt svært at inspicere for lægmænd. Det eneste tydelige tegn på hans ekspertise er, hvor god han har været til at mure de få sten op igen – og så effekten, når vinteren kommer.

En hver opgave starter med at Jens-Jørgen kommer ud og måler op, og derefter regner ud hvor meget materiale, han skal bruge. Når det gælder renovering, så kan han, ved at indtaste husets varmekilde, få et estimat på, hvor meget man vil spare på varmeregningen fremover. Det er dog altid et estimat. For ofte skruer folk højere op på temperaturen efter de har fået efterisoleret, og det afhænger også at vejr og vind. Men i gennemsnit er en hulmursisolering via Jens-Jørgen tjent hjem igen efter 2-3 år.

Corona-perioden har ikke haft den store indvirkning på Kæregaard Isolering. Jens-Jørgen er selvkørende, han kører alene, og har ikke brug for den store kontakt med kunderne. Der var en enkelt kunde, der spurgte om han kom ind og spiste, men han takkede pænt nej, og gjorde som han plejede, spiste i bilen.

Dengang Jens-Jørgen og hans bror Claus overtog firmaet, havde de store planer. Vi skulle både have tre og fire mænd og biler kørende, men det blev sgu aldrig til noget, og nu bliver det aldrig til noget! Det kommer ikke til at ske, selvom der nok havde været potentiale til det dengang.”  Og Jens-Jørgen har formået at klare det hele selv gennem årene, på nær et par somre, hvor sønnen og nevøen var ansat, så har han selv klaret ærterne. Jeg tror slet ikke jeg har temperament til det, hvis nu der ikke er noget at lave, så går de her, og skal have løn, det kan jeg slet ikke holde til.” I stedet klare han det hele selv, skriver regninger og laver tilbud, og hans hustru kigger regnskabet igennem hver halve år, og ordner moms.

Han har ikke nogen planer om ejerskifte. ”Det lukker vel med mig, men det kan jo være, at der er nogen der dukker op.” Det gjorde der med gamle Kæregaard, for som Jens-Jørgen siger, ”Uden det telefonopkald havde jeg nok været lønmodtager et eller andet sted i dag”.

Og til sidst det spørgsmål, der presser sig mest på – klør det ikke? Nogen skal jo blot høre ordet Rockwool, og andre kan kravle rundt i det.  Heldigvis hører Jens-Jørgen til den sidste kategori.