Fleksjob – Meget mere end kaffeskænkende småopgaver

Mød Spirekassen – en gennemført entreprenant virksomhed med seje ambitioner og drømme. Nå ja, og som er drevet udelukkende med fleksjob ansatte.

Spirekassen, som sælger frø, var i den grad vokset ud af sine omgivelser og havde brug for meget mere plads at boltre sig på – og den plads har de fundet i Faxe Kommune.

Jeg møder derfor Christine, ejer af Spirekassen og Liv, fleksjob ansat i Spirekassen, en kold december dag i deres nye flotte lokaler i Orup, til en snak om Spirekassen, og hvordan man egentlig driver en virksomhed udelukkende med fleksjobs ansatte.


Christine Wiemann startede i 2017 hjemme i privaten med en god ide. Hun havde en ambition om at skabe et godt arbejdsliv for sig selv, og hun syntes, at der var et hul i markedet. Der er nemlig mange, der sælger frø, men det er langt fra alle der har fagligheden til det. Men det har Christine, hun er både uddannet gartner og jordbrugsteknolog og har yderligere læst afsætning.

Udover at Spirekassen sælger frø til private, så laver de også branding produkter til virksomheder til blandt andet messer og konferencer. De har lige lavet noget til en bæredygtighedskonference på Christiansborg, og de har mange opgaver med Sprout, som de samarbejder med. Derudover har de leveret frø, ideer og produkter til kendte brands og institutioner fx Dell, SOS international, Pindstrup, Syddansk Universitet og Den danske folkekirke for at nævne nogle.

Ca. et år efter opstart begyndte virksomheden at vokse relativt hurtigt. Faktisk så hurtigt, at hvis Christine ikke var begyndt at ansætte nogen, havde det nok vokset hende over hovedet. Men hvor starter man, når tiden bliver for knap til en person? Det kan være svært at opbygge kapital til at kunne ansætte en fuldtidsmedarbejder, når opgaverne bliver for mange for ejerlederen.

Her kommer ordningen fleksjob ind. Den første, Christine ansatte, var Ida Olesen Nørklit, som er multimediedesigner. Derefter kom Michael Qvistgaard, som er tømrerudlært og har studeret IT. 1. august ansatte hun Liv, som har samme uddannelse som hende selv, plus en ingeniøruddannelse oven i hatten, og har meget erfaring indenfor blomster. Lige nu er Helle i praktik hos Spirekassen, og hende regner Christine også med at ansætte.

Til sammen løber de fire ansatte næsten op i en fuldtidsansat, men de giver så meget mere.

”Altså vi har jo et helt væld af kompetencer. Til sammen har vi over ni uddannelser og endnu flere erfaringer og perspektiver. Michaels overblik gør en stor forskel, når vi skal planlægge og eksekvere en ordre. Helles erfaring og effektivitet gør pakningen af frø mere agilt. Idas grafiske evner gør levering og udtryk levende og professionelt og Livs viden udgør en væsentlig del af virksomheden og er til evig sparring med mig om alt fra det faglige til Instagram.” fortæller Christine.

Hos Spirekassen arbejder alle ansatte på forskellige niveauer. ”Der er en forfejlet opfattelse i samfundet, at folk med fleksjob kun kan udføre enkle og små opgaver. Som med enhver slags ledelse handler det om at se det hele menneske. Desuden oplever jeg, at folk næsten altid preformer godt, når de er en del af noget og glade for at være der” fortsætter Christine.

Liv nikker samtykkende og tilføjer; ” Jeg har et stort ansvar i Spirekassen, og jeg leverer altid på mit arbejde. Det gør jeg, fordi jeg har fået meget konkrete og velstrukturerede opgaver. For når jeg har det, så shiner jeg.”

Christine har også bemærket, at der er en myte i samfundet om, at fleksjobbere er ustabile og syge. Men heller ikke det kan Christine eller Liv nikke genkendende til. Desuden får du som arbejdsgiver også kompensation fra første sygedag, pointerer Christine.
Liv tilføjer, ”Tit er man også nede i et timetal, hvor det er muligt at være fleksibel, og er man sløj én dag, så arbejder man gerne den næste, hvor man har det bedre.”

Christine har fra starten af haft praktikanter til både jobafklaringen, ressourceforløb og arbejdsprøvning, og det vil hun blive ved med. De har kun en ad gangen, fordi hun gerne vil gøre det ordentligt og lære folk at kende. Det er jo potentielt en kollega mere, som hun siger.

Spirekassen har da også mange drømme og planer, og hvis salget tillader det, vil de også gerne ansætte flere fleksjobbere.

Christine slår hænderne ud og siger; ”I en tid hvor mange virksomheder mangler arbejdskraft, forstår jeg ikke, hvorfor de ikke udnytter det store potentiale, der er i de mange ledige fleksjobbere?” Hvis det handler om fordomme eller bureaukrati, kan jeg kun berette om øget værdi for min virksomhed. Det bureaukratiske kunne godt gøres mere smidigt, men det burde ikke afskrække nogen.

Du kan læse mere om Spirekassen her